Ligor söker systematiskt upp sina offer i deras hem för att sälja oäkta mattor som om de vore äkta.

Polisanmäl på telefon 114 14 (Sverige)

Polisanmäl på telefon 114 14

Observera att vi på Arhan Orientaliska Mattor aldrig söker upp våra kunder per telefon för påtvingade hembesök. De konsumenter som blivit uppringda av någon som utgivit sig för att representera oss har blivit utsatta för bedrägeriförsök av personer med kriminella avsikter. Vi beklagar obehaget och uppmanar dig att polisanmäla händelsen på telefon 11414.

 

Påträngande bedragare

Att mattskojare figurerar är ingen nyhet, men det tål att upprepas. Vi vill varna folk för dessa välorganiserade ligor som påträngande och metodiskt över telefon och hembesök duperar sina offer på olika sätt med så kallade ”högklassiga mattor”. Bedragarna ringer från skyddade telefonnummer och utger sig ofta att representera någon välkänd matthandlare. Planen är att lura sina offer på så mycket pengar de kan och ofta är det äldre personer som har svårt att värja sig som råkar mest illa ut.

Vi på Arhan ägnar oss inte åt uppsökande verksamhet utan alla affärer utgår från vårt matthus i Göteborg eller från officiella utställningar och antikmässor.

 

Billiga maskingjorda kopior

Varning för mattskojare – Säg nej direkt!

Maskintillverkad matta i syntetmaterial med påhängd konstgjord frans.

I regel är det billiga maskingjorda kopior i syntetiska konstmaterial av persiska mattor som säljs vid dörren. Ibland erbjuds offret gåvor som tack, ibland önskar bedragaren byta till sig någon av offrets egna äkta mattor eller erbjuda tvätt och reparation av den samme. Situationen kan bli rätt obehaglig och ofta handlar det om förlorade värden på flera 10,000-tals kronor.

Bluffmakarna är artiga och vältaliga, dock väldigt påstridiga. Ibland refererar de till tidigare inköp samtidigt som de kan ha kartlagt offrets civilstånd och ekonomi. Vittnesmålen är många och har offret inte tillgång till kontanter skjutsas denne gärna till bankomaten eller rent av flera olika bankkontor.

När de utsatta inser att de blivit lurade, känner de sig ofta kränkta och maktlösa.

 

Polisanmäl

Bäst är att inte släppa in bedragarna eller inleda ett samtal med dem alls. Om du råkar ut för dessa uppsökande mattförsäljare, anmäl det till Polisen på telefon 114 14. Fallen räknas som bedrägeri eller bedrägeriförsök.

 


 

Följande mattor har alla varit föremål för ett bedrägeriärende. Alla mattorna såldes såsom om de vore äkta orientaliska handknutna mattor tillverkade i rent silke, men i själva verket är de alla maskintillverkade mattor i konstmaterial utan något speciellt värde.

 

Läs också på GP.se: Mattbedragare lurar äldre