Ren och torr snö, ett skonsamt och miljövänligt husmorsknep
Sköt om dina mattor
Vi får många frågor om hur man tvättar orientmattor, men det går inte att lämna ett enkelt svar på den frågan då varje matta bör hanteras individuellt.
Men ull av god kvalitet som inte är misshandlad med för många kemikalier och onödiga tvättar har en enastående förmåga att stöta ifrån sig smuts. Håller du efter dina ullmattor med regelbunden dammsugning, även på baksidan då och då, samt omgående fläckborttagning med lite vatten och trasa behöver du sällan tvätta dem.
Skulle det ändock behövas en betydande uppfräschning kan du helt enkelt torka ullmattan ren med en kraftig skurtrasa urvriden i mild lösning av såpvatten. Såpan har den naturliga förmågan att återfetta ullen.
För dig som vill vädra mattorna rekommenderar vi att du passar på vintertid med minusgrader. Piska inte dina äkta mattor, borsta dem hellre.
Rejäl kyla är bra även mot eventuell ohyra såsom pälsängrar och mal samt deras ägg. Om mattan exempelvis drabbats utav mal bör du, förutom en noggrann rengöring (möjligtvis tvätt hos en professionell tvättfirma som är specialiserad på äkta orientmattor), frysa (-18°C) den i någon vecka för att ohyran ska dö. Ett alternativ till frysning är några timmar i bastun på ca +70 grader. Vid problem bör du vända dig till exempelvis Anticimex, skadeinsekter har en förmåga att finna andra gynnsamma levnadsförhållanden i hemmet än enbart i gamla mattor.
Glöm inte att se över fransar och kanter. Är de slitna bör du lämna in mattan till en fackkunnig mattreparatör. Det kan vara bra att åtgärda skador i tid för att bibehålla mattans livslängd och skönhet till en rimlig kostnad.
Läs också: Mattvätt: Fräsch upp din handknutna yllematta »
När det gäller en uppfräschning är kall och torr snö undergörande och skonsam mot ullen. Här nedan finner du ett förslag på hur du kan gå tillväga. All hantering sker förstås på egen risk, då varje matta bör hanteras individuellt.
Så här gör du
Det gamla husmorsknepet bygger på att välja en dag när snön är ren, torr och kall. Blötsnö bör du undvika, det är de frysta snökristallerna vi vill använda.
1. Dammsug fram-, bak- och framsidan igen med det plana munstycket. Skona fransarna från onödigt slitage genom att varsamt undvika dammsuga dem.
2. Häng ut mattan och låt den bli kall. En rumstempererad matta smälter snön och det vill undvika. Som redskap har vi här valt att använda en skurborste med skaft.
3. Lägg mattan med luggsidan nedåt i snön det vill säga upp och ner. Banka försiktigt på baksidan. Om din matta är ömtålig och skör bör du självfallet inte banka alls. Din flit med borsten ”öppnar upp” luggen och dammet arbetas ut samtidigt som snökristallerna tillåts arbeta mot ullen.
4. Lägg på snö och borsta baksidan noggrant.
5. Dra gärna mattan i snön. Låt snökristallerna göra jobbet med luggen.
6. Vänd mattan rättvänd med luggen uppåt.
7. Borsta framsidan med ren snö. Detta är ett skonsamt sätt att bibehålla ullens fräschör och goda smutsavstötande egenskaper.
8. Skaka försiktigt av snön och …
9. … häng upp mattan för att borsta bort resten av snön. Kom ihåg att borsta båda sidorna rena.
10. Ta in mattan och dammsug bak- och framsidan. Om mattan är fuktig är det bra att hänga upp den på tork. Alternativet är att du låter den ligga plant och torka med baksidan uppåt. Vänd därefter mattan så snart som möjligt och låt den även torka på framsidan.
Lycka till!