Mattan återspeglar på ett behagligt sätt ett konstnärligt tidevarv

Varma känslor

De persiska Kirmanmattorna, efter staden Kerman i sydöstra Iran, sprider en romantisk och poetisk upplevelse. En upplevelse som avspeglar en rik kulturs drömmar genom förnämligt handknutna och exklusiva mattor.

Ibland blev skönheten illustrerat med en finstämd floral överdåd som i detta unika exemplar. När den konstnärliga kvalitén är i samspel med en skön ull, som här hänsynsfullt bevarats i ett fint skick, sprider sig ett lyckorus hos oss mattälskare.

Man ser att de Iranska mästarna i sin ateljé har valt färgerna och ullen med omsorg, när nu mattan en gång knöts under 1900-talets första hälft. Färgerna är ljuva, men inte barnsliga och du plockar lätt upp nyanser i ditt hem i någon av de tusen blommorna som då med elegans accentuerar ditt möblemang.

Denna förnämliga persiska matta speglar ett konstnärligt tidevarv på en behagligt sätt. Kom in till oss i Göteborg och bekanta dig med henne. Välkommen.

 

 

Typ: Persisk semiantik Laver Kirman (Kerman)
Storlek: Ca 140 x 232 cm
Pris: Vid förfrågan
Ursprung: Staden Kerman, södra Iran
Ålder: Uppskattningsvis 1930-tal
Tillverkningssätt: Handknuten – ateljéknuten persisk matta
Lugg: Ull
Varp: Bomull
Knut: Persisk asymmetrisk knut, så kallad sennehknut.
Karaktär: Ateljématta. Charmig, tunn och finknuten med en spänstig ull spunnet på ett genuint och slitstarkt sätt. God och jämn kondition med en mjuk patina.
Säljs: i Göteborg
Referens: 33873