Våra mattor är lika unika som våra kunder

Att köpa orientmattor är som att köpa konst

Varje kund är unik och genom vår mattbutik ser vi utmaningen, men också glädjen i att hjälpa dig med att finna en vacker, bra matta av god kvalité. När du är nöjd med ditt köp är vi nöjda. Förtjänar vi ditt förtroende erbjuder vi dig i gengäld att stimulera ditt intresse för vackra mattor. Vi har en gedigen erfarenhet och kunskap, samt god estetisk känsla och genuin förståelse för kvalité. För dig som mattköpare blir vi din personliga garanti och trygghet.

 

Ali Arhan, VD

Ali Arhan, femte generation matthandlare, månar om sin semiantika figurativa Isfahan-matta från tidigt 1900-tal med historiskt krigsmotiv.

Vi anser att varje handknuten eller handvävd orientalisk matta utgör ett levande konsthantverk. Oavsett orientmattans namn eller ursprung skiljer sig varje exemplar från andra. Den kan gälla färg, form, karaktär och kvalitén på bland annat råvaran, men även estetiken. Dessutom är det i regel stora skillnader på tillvägagångssätten vid de olika momenten som används vid tillverkningen av de olika exemplaren. Ytterligare faktorer som ökar upp variationerna är varans ålder och fysiska skick.

 

Små täta knutar är bara en (1) faktor

Att knyta mattor för hand där varje luggtråd binds runt ett antal varptrådar knut för knut, rad för rad kräver ett målmedvetet, tidskrävande och respektingivande engagemang. Det ligger ett fascinerande hantverk bakom varje fin matta och på baksidan ligger knutarna tätt, tätt, tätt som pärlband. Ofta räknas knuttätheten per kvadratmeter, eller linje, vilken varierar bland annat utifrån trådarnas spunna grovlek.

Dessvärre uppfattar vi mattälskare att många oerfarna köpare, ofta förledda av mindre noga matthandlare, likställer felaktigt hög knuttäthet med hög kvalité.

Kvalité på orientmattor är något så mycket mer komplext än industriellt räknade antal knutar på en rad. Vi hävdar istället bestämt att kvalité handlar om något för konsumenten mycket mer abstrakt, såsom val av material och hanteringen av den. Därtill kommer det konstnärliga utförandet i förhållande till mattornas kulturella och geografiska ursprung, tidsepok och speciella genrer.

Detta innebär att varje mattyp, men också exemplar inom samma typ, är unik utifrån dessa kriterier och uppvisar därigenom helt naturligt olika knuttätheter. Således behöver den ene inte vara ”finare” eller ”bättre” än den andre just för att den har fler knutar per kvadratmeter.

Orientmattan måste följaktligen bedömas såsom ett dynamiskt konsthantverk relaterat till andra liknande hantverk. Därför bör man inte stirra sig blind på knutarnas täthet som en generell kvalitetsfaktor. Snarare är det så att denna faktor hamnar långt ner på listan när man utröner helhetsnivån av en mattas kvalitet.

 

En bild säger inte mer än tusen ord

Den äkta känslan och förståelsen för skillnaderna mellan mattorna utvecklar man genom att själv fysiskt skaffa egna intryck. Man behöver enträget ta, känna och till och med reagera på dofterna från de olika exemplaren för att kunna skilja dem åt.

Att själv få möjligheten att sätta de handgjorda mattorna i relation till andra mattor man upplevt är både roligt och intressant. Dessutom utvecklar man smaken med tiden och varje köp blir en ny spännande upplevelse. Därför förespråkar vi, som vi alltid gjort, filosofin om att enbart köpa sina mattor i verkligheten, att en bild i detta sammanhang dessvärre inte säger mer än tusen ord.

Besök oss i vår butik i Göteborg med öppna ögon och sinnen, så gör vi allt för att bli din genväg till ett vackert hem.

 

Sverige är avlångt

I första hand vill träffa dig i vår mattaffär i Göteborg och ge dig en verklig upplevelse av vad vi kan erbjuda dig, men skulle du ändå vilja köpa våra mattor på distans ställer vi givetvis upp på detta. Varje objekt på vår hemsida är till salu. Surfa runt och finn din favoritmatta, så berättar vi mer.

 

Välkommen
Ali Arhan
Orientmatthandlare i femte generation

 

 

Läs också:  Mer om orientmattor →