Förutom som matta fungerar de lika bra att drapera möbler med eller hänga upp som spännande väggprydnader

Upplev glädjen med handvävda och prisvärda kelimmattor

Omsorgsfull vävteknik sprider personlig atmosfär till inredningen. De är tidlösa, men samtidigt trendiga och passar fint in i skandinavisk miljö. I svenska hem finner man framför allt kelimmattor på golven, men de är lika fina draperade över möbler, såsom kuddar eller hängande på väggen.

 

Slitskelim. Denna ursprungliga teknik lämnar en liten glipa mellan färgbytena vilket medför att lodräta linjer sällan vävs, företrädesvis tandade kanter i geometriska mönster.

Slitskelim – Tekniken lämnar en glipa mellan färgbytena vilket medför att lodräta linjer sällan vävs, snarare tandade kanter i geometriska mönster som på så sätt håller ihop mattan.

Ordet kelim (turkiska: kilim eller persiskan: gilim) är en benämning för den specifika tekniken som många av dessa mattor är vävda med. Det finns förstås fler, men för enkelhetens skull här uppe i Norden har ordet kelim eller kilim blivit synonymt för de olika vävteknikerna från Orienten.

Den genuina kelimtekniken möjliggör dock endast geometriska mönster, samt tvärränder och är i stort sett densamma som i de nordiska rölakansmattorna. Skillnaden är bland annat att en slits lämnas mellan de olika lodräta mönsterfärgerna. När det är dags att byta färg vänder man helt enkel vävriktning utan att sammanfoga garnet med den intilliggande färgen. Denna slits eller glipa gör att dessa lodräta linjer måste brytas ner till korta, tandade sektioner för att mattan skall hålla ihop i ett stycke.

 

Växte fram rad för rad

Förr var det vanligt att på den orientaliska landsbygden finna vävstolar hemma hos varje familj. Vävstolarna kunde dessutom vara relativt primitiva och samtidigt mobila om familjen tillhörde ett resande nomadfolk.

Oftast var stolarnas ramar relativt smala vilket självfallet begränsade de vävda mattornas bredd. Bredden kompenserades gärna med imponerande längder. Ville man ha bredare mattor än vad vävstolen kunde hantera, kunde man helt enkelt välja att väva två asymmetriska spegelvända längder, vilket i sig är ett komplicerat arbete. Dessa två längder kom senare att sammanfogas med en grov söm i mitten och tillsammans bilda en större matta med ett symmetrisk motiv.

Materialvalet var oftast en tålig ull, vävd för hand på en varp av ylle eller bomull. Hade man egna betesfår användes materialet från dessa och den hantverksmässiga bearbetningen, med kardning och spinning gjorde alla exemplar unika. Likaså bidrog den viktiga infärgningen, gärna med olika växt- och naturfärger, till vävnadernas skönhet. Mattorna växte fram rad för rad efter djupt inrotad tradition och personlig känsla för färg och mönster. Handens verk gav föremålen liv.

 

Vävda bruksföremål

I Orienten betraktas ofta dessa vävnader som hemslöjd. Vävnaderna formades framför allt till olika bruksföremål såsom tält, mattor, draperier, väskor, saltväskor och andra utsmyckningar på klädedräkter och inte att förglömma, på sina viktiga och högt uppskattade riddjur. Det här var vävnader man framför allt använde själva, men kunde också fungera som en viktig inkomstkälla på de olika marknaderna.

Intressant är att man många gånger kan se att mönstringen återkommer från olika ställen och kulturer i världen. Förvisso i olika varianter och med olika strukturer. Troligtvis har detta mer med vävteknikens förutsättningar att göra, än med de olika folkvandringarna som också kan spela en historisk roll. Exempelvis kan en äldre kelim vävd i Afghanistan ibland kunna påminna om vår skandinaviska allmogestil, likväl som dragen skulle kunna härledas till olika sydamerikanska hantverk. Alla vitt skilda från varandra.

 

Vårt sortiment

Idag uppskattar vi de äldre, något rustika och genuina kelimvävnaderna. Dessvärre har dessa av oss eftertraktade mattor blivit påtagligt sällsynta, vilket numera är ett tecken på ett försvinnande folkarv som byggts på gamla traditioner i en föränderlig värld.

Kelimmattor slutar dock aldrig att fascinera och hos Arhan har vi specialiserat oss framför allt på dessa äldre och semiantika objekt fulla av både glädje och charm, samtidigt som vi gärna letar efter intressanta dekorativa, samtida exemplar slitstarka att använda varje dag.

 

Här finner du ett axplock från vårt sortiment av kelimmattor, alla med olika ursprung och från olika tidevarv.

 

För att bli riktigt kelimbiten, välkomnar vi dig till vår butik i Göteborg. Mattor skall upplevas i verkligheten.

 

Välkommen
Ali Arhan
Orientmatthandlare i femte generation