Malmöhus slott

På självaste luciadagen, den 13 december 2015, invigde Malmö Museer »  en uppmärksammad utställning med orientaliska mattor. Den gjordes i samarbete med Mustafa Arhan, som i över 50 år framgångsrikt ägde och drev den då välkända mattbutiken på Stortorget 13 i Malmö.

Den unika och värdefulla samlingen som visades upp utgjordes av antika och semiantika orientaliska ateljémattor som Mustafa samlat på under sina aktiva år.

För Malmö Museer skulle utställningen bli inledningen till en serie olika arrangemang. Där ville man visa betydelsen för hur orientmattor med dess rika formspråk kan ligga till grund för ett kulturell, dekorativt utbyte. Men samtidigt kanske ännu viktigare var att belysa och påminna besökarna om det stora folkliga och etnologiska värde handknutna mattor har för människor världen över. Både historiskt och fram till våra dagar.

 

Dramatisk bakgrund

Slottet Malmöhus, med anor från 1500-talet, där bland annat kungens kammare öppnades utgjorde en fantastisk och samtidigt dramatisk bakgrund till utställningen. Många besökare fick också en personlig rundvisning av Mustafa Arhan vilket säkert bidrog till en ökad förståelse för det genuina hantverket dessa mattor utgör.

Läs om: Aktuella utställningar och historien om slottet Malmöhus »

Den omtalade utställningen blev över förväntan uppskattad. De planerade fem månaderna, förlängdes till tio och avslutades först hösten 2016.

 

Se bilderna från invigningen den 13 december 2015.