Hur ofta behöver man tvätta sin orientmatta och hur gör man?

Det är en fråga våra kunder ofta ställer och självfallet är det väldigt individuellt. Mitt generella svar är ”mycket sällan”.

Nedan skall vi visa dig ett husmorsknep på hur du enkelt kan fräscha upp din ullmatta med vatten och såpa. Men först en liten fördjupning om att tvätta orientmattor.

 

Ull stöter ifrån sig smuts

Mattor tillverkade i en god ullkvalitet stöter ifrån sig smuts och håller sig fräscha mycket länge. Är man dessutom normalt skötsam med regelbunden städning och heller inte röker inomhus kan en orientalisk matta av god kvalité hålla sig fin i många år. Speciellt om man är noga med att torka upp fläckar när dessa fortfarande är färska. Om man dessutom fräschar upp mattan någon gång då och då, som tipset nedan, behöver man sällan lämna in dem på en riktig tvätt.

Lite anspråkslöst skulle man kunna säga att man tvättar sina mattor vid generationsskiften.

När man väl behöver låta tvätta sin matta, blir resultatet allra bäst om man vänder sig till en specialist. Det finns i Sverige företag med rätt kunnande och maskinpark som klarar av att professionellt tvätta dina orientmattor. Det svåra är att alla handknutna och vävda mattor reagerar olika. Vissa mattor tål nästan vilken omild behandling som helst, medan andra är sköra och ömtåliga och kräver en mjuk hanteringen. Vill det sig illa kan färger börja rinna eller ”blöda”. Ullen kan bli tovig och torr, färgerna byta nyans. I ett ytterst unikt fall gick en stor gammal vacker orientmatta i tre bitar. Är man tveksam bör man ringa runt och prata med flera olika tvättfirmor för att bilda sig en uppfattning om företagets kompetens innan man lämnar in den.

 

Acceptera rodnaden av en fläck

Tänk på att det ibland är bättre att acceptera rodnaden av en ihärdig fläck än att enträget tvätta sönder sin matta.

När det gäller fläckar är både vin och kaffe förhållandevis lätta att få bort om man torkar upp det våta, och därefter badda upp fläcken rikligt med vatten. Tricket är som sagt att göra det omgående. Salt på fläcken är i sammanhanget verkningslöst. Om nu fläcken torkat in, är det bättre att använda sig av utspädd såpa och vatten och bearbeta fläcken i omgångar. Mina intorkade blåbärsfläckar gick bort på detta viset.

På internet kan man finna så kallade fläcknycklar. Läser man dessa får man en uppfattning om hur individuella fläckar tas bort på bästa sätt.

 

Mattan som ständigt blir smutsig

Dessvärre gäller inte det sällsynta skötselbehovet mattor tillverkade i billig, enkel ullkvalitet eller syntetmaterial. En torr och i sammanhanget dålig ull har inte samma förmåga att stöta ifrån sig smuts, vilket innebär att man kan vilja lämna in mattan oftare på tvätt. En hantering som den ”billiga mattan” sällan tål. Så förutom att mattan försämras av hanteringen, blir den snart smutsig igen.

Därför kan det vara lönt att pröva med att fräscha upp mattan lite skonsamt själv, gärna enligt tipsen nedan i denna artikel. Men sammanfattningsvis motsvarar naturligtvis aldrig egenskaperna hos en matta tillverkad av enkel ullkvalitet, egenskaperna hos ull av god kvalitet avsedd för mattor.

 

När olyckan är framme

Självfallet finns där tillfällen när man omgående bör lämna in sin matta till en professionell tvättfirma. Exempelvis vid översvämningar där avloppsvatten dränkt mattan. Varken avföring, urin, blod eller magsyra är något man vill ha på sin matta. Tvättfirman kommer då tvätta igenom den och bearbeta den drabbade ytan. Därefter brukar firman låta tumla mattan i speciella tumlare för att snabbt få ut vattnet ur luggen samt därefter lägga den i rätt riktning. Avslutningsvis hängs mattan på tork i ett rum med effektiva avfuktare. Vissa mattor, speciellt de med yllevarp, kan även behövas sträckas.

Naturmaterial tenderar av naturliga skäl efter många år bli sköra, men om mattan dessutom tvingats ligga blöt en längre tid brukar detta resultera i att mattan ruttnar och faller isär. Ett källargolv med hög fukthalt eller en blomkruka stående på mattan som ständigt släpper igenom väta kan över tid ta död på den finaste matta. Då hjälper det inte att anlita en professionell tvättfirma för en mattvätt.

 

Fräscha upp dina orientmattor själv

I en tidigare artikel beskrev vi hur du själv kan fräscha upp dina orientmattor i ren snö. Läs: Tvätta dina orientmattor i snö »

Snö är ett gammalt husmorsknep som alla kände till förr, men det finns fler. Följande rengöringstips, liksom snötipset, skall inte ses som en ersättning för en riktig genomtvätt av en professionell tvättfirma, snarare som en skonsam uppfräschning. Självfallet tvättar du mattan på egen risk, men tar du det bara varligt och provar dig fram så är detta ett underhåll man kan göra vid behov.

Lycka till
Ali Arhan

 

 

Så här kan du göra

1. Bryt ljummet vattnen med en skvätt såpa i en hink. Såpa är naturligt och till viss del återfettande. Använd en robust skurtrasa.

2. Använd gärna en stadig skurborste på skaft.

2. Vrid ur trasan i hinken, linda den lätt fuktad runt borsten.

4. Skura ifrån dig medluggs, dvs i luggens riktning. (Medluggs, luggen liggandes i riktning ifrån dig.) Ta mjukare tag motluggs. Var också snäll mot fransarna som ofta är sköra. Skölj trasan i hinken, vrid ur och repetera.

5. Våga ta i när du skurar ifrån dig medluggs, då skjuter du ut dammet framför dig. Skölj ur trasan regelbundet i hinken och repetera.

6. Bearbeta eventuella fläckar med den fuktade trasan individuellt. Torka av det sista medluggs.

7. Låt mattan torka. Avsluta med att dammsuga den noggrant. Dammsug fransen varsamt och försiktigt, för ivrigt dammsugande sliter ut den sköra fransen i förtid.

8. Dammsug även baksidan, då kan man upptäcka fel som eventuellt behöver lagas. Om du anser att baksidan också behöver en uppfräschning, skura den på samma sätt som framsidan. Glöm inte att mattan måste få torka plant.

9. Var noggrann när du ser över baksidan. Här är gamla spår av mal eller pälsängrar. Ingen fara, här finns inga synliga ägg eller annat oönskat liv, men lämna gärna in mattan för professionell lagning om så behövs. Om du har en pågående malhärd hemma, bör du vända dig till Anticimex för mer information. Läs mer: Anticimex »

10. Bearbeta svåra fläckar individuellt. Här är bomullsfransen fläckig.

11. Det kan vara svårt att få bort fläckar som har satt sig. Accepterar hellre en rodnad av en fläck än en söndertvättad matta. Den här fläcken gick inte bort vid våra försök.

Färdig! Njut av din fräscha matta!  😀