Oförglömliga möten

Tack alla gamla och nya vänner, kunder och besökare för en rolig antik- och inredningsmässa på landeriet Katrinetorp i Malmö. Alla dessa fantastiska möten gjorde vistelsen oförglömlig. I dagarna tre mellan den 15 och 17 september besöktes mässan Malmö Dekorativa 2017 av en stor skara entusiastiska människor från när och fjärran.

 

Persiska och turkiska dyrgripar

Ali Arhan, Göteborg och Mustafa Arhan, Malmö

På mässan kunde besökarna bland annat köpa antikviteter, möbler och konst. I vår monter, specialiserad på orientaliska mattor, kunde du fått se delar från Mustafa Arhans beryktade samling av antika och semiantika persiska och turkiska ateljémattor. Riktiga dyrgripar som alltjämt står sig fördelaktigt bra i pris mot annan kvalitetskonst.

De som ville kunde också fått sig en guidad tur eller ett samtal med Mustafa Arhan. Han är en välkänd malmöprofil och tillika artikelförfattarens farbror. I Malmö drev han framgångsrikt sin imponerade mattbutik på Stortorget 13 i över 50 år. Dit vallfärdade folk, inte bara för att köpa fina mattor. Många ville helt enkelt inspireras och få sig en glimt av de då alltid vackra skyltfönstren som var minst sagt utöver det vanliga.

 

Färgstark bakficka

Semiantik Konya Kelim, vänster. Semiantik Malatya Cicim Kelim, höger.

Som en kontrats till Mustafas exklusiva dyrgripar, hade vi vid sidan av låtit inreda en liten kammare, en bakficka likt en stökig orientalisk basar. Denna budoar, bokstavligt talat, lockade in besökarna på ett färgstarkt sätt till en miniatyrvärld full av folklore. Här kunde du få njuta av och köpa handvävda äldre orientaliska kelimmattor, -förhängen och -kuddar. Charmiga originaltextilier med äkta patina, som alla går att använda till dagligt bruk.

 

På rätt väg

Classic Cars

På söndagen utökades antikmässan till att bland annat även innefatta en läcker bilutställning – Classic Cars. Fyrhjuliga fordon i toppklass, alla av klassiskt snitt, rullade in och drog med sig en bredare och brokigare publik än vanligt. Så roligt. Gamla vackra föremål, alla fyllda med personlighet, blir påtagligt levande när dessa oväntat mixas och matchas över gränserna.

 

Dramatisk antikmässa

Sammanfattningsvis blev Malmö Dekorativa en spännande antikmässa med några oväntade inriktningar och sidospår. Dramatiken stod dock det hårda höstvädret för. De publika mässdagarna klarade sig hyggligt bra med omväxlande höstväder, men vid uppbyggnaden dagarna före ryckte stormvindarna så kraftfullt i de provisoriska mässhallarna att antikviteter riskerade att falla ner från väggarna. Regnet trängde sig in i hallarna som bestod av tre stora mässtält uppställda på ägorna. Dessa tält lyckades tyvärr aldrig riktigt torka upp även om solen stundom gjorde tappra försök. Tack och lov stod trots allt anläggningen pall den skånska vindpinade slätten, några stenkast från Danmark.

 

Än en gång tack till alla vänner, kunder och besökare för roliga möten. Hoppas vi ses snart igen.

Bästa hälsningar
Ali Arhan
Orientmatthandlare i femte generation

 

Fotogalleri från Malmö Dekorativa 2017

 

 

Malmö Dekorativa 2017

Öppna Katrinetorps hemsida >>

Läs mer om landeriet Katrinetorp och dess historia på Malmö stads hemsida >>

Öppettider
15 – 17 september
Fredag kl 15 – 20
Lördag-söndag kl 11 – 17

Besöksadress
Katrinetorp Landeri
Katrinetorps allé 1, 215 74 Malmö

 

Läs mer om aktuella evenemang på Katrinetorps egen hemsida »