En klassisk skönhet, ett original – Den ryska Bocharamattan

Rysk Bochara

Med en tunn, smidig karaktär nästan som hos en pläd, kompakt som sämskskinn, strukturerad som ett bibliotek och med ett imponerande färgdjup var denna matta knuten av ett stolt turkmenskt folk under den ryska storhetstiden när den sovjetiska fanan vajade över Röda Torget. Mattor kunde man dock knyta och kunskapen från nomadernas traditionella tillvägagångssätt och symbolik togs tillvara. Resultatet blev för de flesta familjer, oavsett om man bodde i väst eller öst, ett ouppnåeligt exklusivt konsthantverk. Idag är den ryska Bocharan lika sällsynt som engelsmännens Rolls Royce.

Det här originalet i sitt goda skick finner lätt sin rätta plats. Upplev den och risken är att du blir såld?

 

 

Typ: Semiantik Rysk Bochara
Storlek: Ca 161 x 205 cm
Pris: Såld
Ursprung: Turkmenistan
Ålder: Troligtvis 1960-talet
Tillverkningssätt: Handknuten rysk matta knuten av turkmener.
Lugg: Ull
Varp: Ylle
Karaktär: Tunn, delikat, kompakt och slitstark, nästan likt en pläd i sin följsamhet. Yllevarpen (fransen) tillåter mattan falla smidigt och mjukt. Motiven härstammar från folkets nomadlika ursprung. Ett original med en förnämlig bakgrund. Exemplaret är brukat.
Tips: I och med att mattan är tunn, kan det behövas ett halkskydd som stöd. Dammsug den varsamt med det plana munstycket, var rädd om fransarna. Fläckar tar du bort med trasa och vatten, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom såpa.
Säljs: Såld
Referens: A00155