Afshar – En ovanligt charmig gångbar matta

Storlek: Ca 105 x 227 cm

 

Mönstret är distinkt, spännande och intressant

Denna persiska gångmatta har sitt ursprung från södra Iran. Där på landsbygden lever folket nära naturen, ofta så som halvnomader. Även om hantverket inte är lika vanligt i vår tid som förr, knyter man gärna sina mattorna efter egna nedärvda traditioner.

Denna Afsharmatta är knuten i ren ull på en varp av bomull. Färgerna är livfulla, men samtidigt sobra utan att för den skull vara mörka. Mönstringen är distinkt med sina upprepande rombformade medaljonger och schematiska figurer. De trappstegsformade kanterna som omgärdar spegeln öppnar upp för livets mystik mot ett midnattsblått universum som fond.

Ofta valde man dekorera sina mattor med ett överflöd av lyckosymboler, i detta exemplar finner vi olika typer av djur som familjerna kunde hålla sig med. Som halvnomad föste man sommartid sina djur upp på friska sommarbeten, för att vintertid återvända till sina byar och bosättningar.

 

Helt enkelt en spännande matta för ett modernt hem

Men oavsett hur intresserad man är i etnologin bakom mattan, så är detta exemplar riktigt angenämt och spännande. Garanterat kommer den sprida personlighet och värme i ett av våra moderna hem. Kom in till oss så kanske den blir din.

 

 

Typ: Afshar
Storlek: Ca 105 x 227 cm
Pris: Såld
Ursprung: Södra Iran
Ålder: Samtid
Tillverkningssätt: Handknuten
Lugg: Ull
Varp: Bomull
Karaktär: Stadig matta knuten i en vacker ull.
Mönster: Upprepat medaljongmönster svävande fritt i sommarnatten. Dekorerat med symboler av djur och lyckoamuletter.
 Knut: Asymmetrisk sennehknut, den persiska knuten.
Säljs: Såld
Referens: 35128