Mahal – En angenäm stämning

Storlek: Ca 133 x 199 cm
Pris: 13 250 kronor

 

Vacker, mjuk och genuin

Ta en lyckochans och bli ägare till en äkta persisk matta som lättsamt sprider en angenäm stämning till rummet. Detta är en Mahal, ett hantverk från Arak-området i centrala Iran, där mattor har knytits i urminnes tider i byarna och runt städerna.

Den här mattan andas en aningslös mjukhet och bjuder på romantik. De ljusa färgerna slår lite mot gammelrosa i en mix av mjuka nyanser av grönt och orange som lyfts upp av den marinblåa botten. Man anar en sval tjusig känsla.

 

Levande textur

Mahalmattorna uppvisar likt andra handknutna mattor stor variation mellan exemplaren, mattorna är ju hantverk, men signifikativt är att de är knutna med en relativt grov ull. Handens arbete får synas och texturen blir levande. Därför blir mattorna ofta mindre pretentiösa än exempelvis sina tätare knutna släktingar,  såsom Saruk eller Ferahan.

Förr var storlekar ända upp till 14 kvadratmeter möjliga att finna, detta exemplar är mindre och får plats som ett smycke i våra moderna hem. Som vanligt finns mattan bara i ett ända exemplar så skynda dig och låt dig med egna ögon svepas med av kärleken till en tjusig matta.

 

 

Typ: Mahal
Storlek: Ca 133 x 199 cm
Pris: 13 250 kronor
Ursprung: Västra Iran, Arak-området
Ålder: Samtid
Tillverkningssätt: Handknuten
Lugg: Ull
Varp: Bomull
Karaktär: Mjuk ull av god kvalité med en grövre spinning. Blå synliga inslagstrådar på baksidan.
Mönster: Medaljongmönster med floral dekor.
Knut: Persisk asymmetrisk sennehknut.
Säljs: i Göteborg
Referens: 35102