Semiantik Sivas Kelim

Från centrala Anatolien kommer denna vackra kelimmatta med sina mjuka jordiga och melerade färger såsom aubergine, lime och grå.

Den vävdes helt för hand någon gång under 1900-talets andra hälft enligt gamla nedärvda traditioner och har sitt ursprung från området runt staden Sivas i Turkiet. Materialet är av byns egna får och varpen utav bomull.

Titta på de små charmiga tofsarna, kanske små lyckoamuletter, som utefter mattans båda långsidor roligt dekorerar vävnaden. Se också på de fina mönsterdetaljerna där allt är komponerat med varandra på ett enkelt och harmoniskt sätt.

Mattorna blev ofta lite långsmala då bredden styrdes i många fall av vävstolens maximala bredd som man kunde ha i sitt hem. Detta exemplar breder ut sig i sin fulla längd vilket idag är både sällsynt och bland oss mattintresserade extra roligt.

Verkligen en underbar matta i sparsmakade färger som passar utmärkt i våra skandinaviska hem. Köp den av oss som det konstverk den är och njut av den varje dag i ditt hem.

 

 

Typ: Semiantik Sivas Kelim
Storlek: Ca 161 x 297 cm
Pris: Såld
Ursprung: Centrala Turkiet
Ålder: 1900-talets andra hälft
Inslag: Ull
Varp: Bomull
Teknik: Kelim handvävd i ren ull
Karaktär: Slätvävd bymatta med en mjuk struktur
Övrigt: Lagningar kan förekomma
Tips: Dammsug med plana munstycket, undvik fransarna. Ta bort fläckar med vatten och ljus handduk/trasa, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom utspädd såpa.
Halkskydd: Med ett bra mattunderlägg ligger kelimmattan stadigt på golvet, samtidigt som den blir enkel att dammsuga.
Läs mer om halkskydd →
Säljs: Såld
Referens: 35058

 

Läs också: Mer om kelim – Slätvävda konsthantverk