Old Mersin Mut Kelim

Ibland har vi turen att få dela med oss av några vackra, exemplar av äldre kelimmattor i det mindre formatet. Den nätta storleken är sällsynt, framför allt om man som vi söker efter de fina genuina mattorna. Det här exemplaret har sitt ursprung från södra Turkiet i distriktet runt orten Mersin. Den är vävd på 1900-talets senare hälft och då efter byns traditioner i ren ull på en varp av bomull.

Mattan är en traditionell så kallad slitskelim i mjuka, ljusa, brända färger med stora, stiliserade timglasformade symboler och en zick zack-mönstrad mittmedaljong. Likt ett konstverk är den unik. De olika färgerna har sina naturliga och vackra skiftningar, så kallade abrasher, som uppkommit i den hantverksmässiga hanteringen av ullen och dess olika färgbad.

 

Smidig och fin

Materialet är smidigt och fint och mattan ligger tryggt på golvet om man använder ett stadigt halkskydd. Storleken är nätta 103 cm på bredden och 168 cm på längden. Men låt inte fantasin hindra dig då den även är dekorativ på väggen eller liggande i soffan. Kanske gör den sig bra på en puff eller som en vacker sängdekoration. Dina känslor avgör.

Kom in till oss och känn hur de mjuka tonerna harmoniskt faller på plats. Oavsett hur du placerar mattan blir den strålande fin hemma hos dig.

 

 

Typ: Old Mersin Mut Kelim
Storlek: Ca 103 x 168 cm
Pris: Såld
Ursprung: Södra Turkiet, i området av staden Mersin.
Ålder: Ca 1975
Inslag: Ull
Varp: Bomull
Teknik: Handvävd slitskelim i ren ull
Karaktär: Slätvävd bymatta i en kraftig men mjuk ull
Övrigt: Lagningar kan förekomma
Tips: Dammsug med plana munstycket, undvik fransarna. Ta bort fläckar med vatten och ljus handduk/trasa, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom utspädd såpa.
Halkskydd: Med ett bra mattunderlägg ligger kelimmattan stadigt på golvet, samtidigt som den blir enkel att dammsuga.
Läs mer om halkskydd →
Säljs: Såld
Referens: 35051

 

Läs också: Mer om kelim – Slätvävda konsthantverk