Brun ofärgad yllevarp av rustik karaktär ger mattan en levande struktur

Old Mut Kelim

Små äldre, handvävda och vackra kelimmattor från Anatolien är ovanliga på marknaden idag. Framför allt exemplar som fortfarande är fullt användbara till det de en gång var tänkta användas som. Detta lilla hantverk fungerar utmärkt på golvet, likaväl som en dekorativ löpare på din säng eller varför inte som ett organiskt konstverk hängandes på väggen. Fantasin sätter inga gränser.

 

Vävd på resande fot

Kelimmattan här har sitt ursprung från Anatolien, närmare bestämt området runt orten Mut, i Turkiets södra del i närheten av staden Mersin. Den vävdes genuint för hand i ren ull på 1900-talets senare hälft i någon familjs bostad eller kanske på ett sommarbete på resande fot. Den ofärgade rustika yllevarpen bidrar till en levande upplevelse. Mattans ljusa, gråa och mörkbruna partier är vävda med ofärgat ullgarn, medan de övriga kulörerna är infärgade med olika naturfärger.

Mattans mittparti, den stjärnformade medaljongen, är flankerad av olikfärgade kamsymboler. Kammarna förekommer vanligtvis i de anatoliska nomadmattorna såsom små miniatyrer sparsamt utspridda som lyckoamuletter. Här tillåts de dominera mattans motiv på ett intressant och stilistiskt sätt.

Mattans utstrålning är välkomnande och vänlig, samtidigt som den försynt bjuder dig på dess historia som få känner till. Nu väntar den på att få bli en del av ett nytt, omtänksamt hem. Kom in till oss på Arhan, så kanske den blir din nya familjemedlem.

 

 

Typ: Old Mut Kelim
Storlek: Ca 97 x 157 cm
Pris: Såld
Ursprung: Södra Turkiet, i området av staden Mersin
Ålder: 1900-talets senare del
Inslag: Ull
Varp: Ylle, ofärgad
Teknik: Handvävd kelim i ren ull
Karaktär: Slätvävd bymatta i en kraftig men mjuk ull
Övrigt: Lagningar kan förekomma
Tips: Dammsug med plana munstycket, undvik fransarna. Ta bort fläckar med vatten och ljus handduk/trasa, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom utspädd såpa.
Halkskydd: Med ett bra mattunderlägg ligger kelimmattan stadigt på golvet, samtidigt som den blir enkel att dammsuga.
Läs mer om halkskydd →
Säljs: Såld
Referens: 35050

 

Läs också: Mer om kelim – Slätvävda konsthantverk