Old Ersari Soumak

Mattans motiv har inspirerats från de kaukasiska mattornas klassiska formspråk, som här vävts av skickliga vävare från ersaristammarna i norra Afghanistan under 1900-talets andra hälft. Mycket tålamod och gedigen hantverksskicklighet har krävts för att, rad för rad, varptråd för varptråd, skapa detta komplexa och klassiska mönster. Man har dessutom låtit använda ullgarn av god kvalité som varit noggrant infärgat med bra, vackra färgämnen. Alla viktiga egenskaper för kunna skapa levande och talande mattor.

En handvävd soumakmatta som denna påminner om de orientaliska kelimmattorna, men skiljer sig i den omsorgsfulla och tidsödande vävtekniken – soumaktekniken. Soumaktekniken vävs med en speciell snärjteknik som resulterar i slitstarka och i många fall kompaktare väv än hos kelimmattorna.

Oftast ser man tekniken användas till mönsterdetaljer, på både kelimmattor och andra bruksföremål, men i detta exemplar är hela mattan vävd i denna teknik. Framsidan blir slät och ser nästan virkad ut, medan baksidan får en grövre struktur med ändtrådarna synliga. Vackra, äldre soumakmattor i gott skick är mycket ovanliga och därför också sällsynta i handeln.

Kom in och titta noga på denna matta, gärna på olika avstånd, och inombords känn av resultatet och dess skönhet från ett gediget hantverk. Något för ditt hem? Välkommen.

 

 

Typ: Old Ersari Kazak Soumak
Storlek: Ca 190 x 258 cm
Pris: Såld
Ursprung: Ersari-stammarna från norra Afghanistan
Ålder: 1900-talets senare del
Inslag: Ull
Varp: Ylle
Teknik: Handvävd, slätvävd matta i soumakteknik.
Motiv: Inspiration från mönster i mattor från Kaukasien, Azerbajdzjan.
Karaktär: Slitstark slätvävd ullmatta.
Tips: Dammsug med plana munstycket, undvik fransarna. Ta bort fläckar med en trasa och vatten, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom såpa.
Halkskydd: Med ett bra mattunderlägg ligger soumakmattan stadigt på golvet, samtidigt som den blir enkel att dammsuga.
Läs mer om halkskydd →
Säljs: Såld
Referens: 35007

 

Läs också: Mer om kelim – Slätvävda konsthantverk

 

Att väva soumak

I filmen nedan får du lära dig mer om grunderna om hur man väver soumaktekniken.