Struktur och perfektion, samtidigt spontan och full av glädje

Kaukasisk skönhet

Njut av denna förnämliga kaukasiska matta, ett smycke på golvet. Ett kaukasiskt original, så skir och vacker, så spännande och samtidigt så glädjande.

 

Mattan kom till under 1900-talets andra hälft i en by i Azerbajdzjan, ett land från ett område i närheten av Kaukasus som gjort sig kända över hela världen för sina fina mattor. Här kunde man magiskt skickligt, komponera skönhet för ögat. Man knöt mattorna millimetertunna, likt denna, med en påtaglig delikat känsla men ack så tåliga.

Mattor från Kaukasus uppfattas ofta vara närbesläktade med vissa anatoliska mattor vilket inte är konstigt med tanke på deras gemensamma historia. I området använde man sig gärna av den symmetriska turkiska knuten i sina olika mattor. Företrädesvis nyttjade man också sin egen ull i luggen, liksom även i varpen. Valen av kvalitetsmaterial gjorde mattorna både smidiga och slitstarka.

 

Bårdens dekor är regelbundet mönstrad med typiska drag för många kaukasiska mattor. Samtidigt är den ojämnt utsmyckade spegeln, alltså ytan innanför bården, oregelbunden och spontan. I mönstret finner man symboler som skulle kunna fungera som ett språk för den invigde, för oss andra uppfattar vi dem framför allt som vackra och dekorativa.

 

Det är inte underligt att vi känner viss stolthet över att kunna visa upp och sälja denna matta då levande exemplar i perfekt kondition är sällsynta. Mattan är ett original i dess rätta bemärkelse och framför allt en njutning.

Kom in och träffas i verkligheten så lär ni snart känna varandra mer. Välkommen!

 

 

Typ: Old Shrivan – Kaukas
Storlek: Ca 134 x 159 cm
Pris: Såld
Ursprung: Azerbajdzjan, Kaukasus
Ålder: Uppskattningsvis 1980-tal
Tillverkningssätt: Handknuten
Lugg: Ull
Varp: Ylle
Knut: Turkisk symmetrisk – ghiordes
Kulör: Något ljusare toner av kornblått och rött.
Karaktär: Tunn, välknuten matta med en kort yllefrans på båda sidorna
Säljs: Såld
Referens: 34997