Auberginefärger som får det att vattnas i färgsinnenas smaklökar

Skön nomadmatta med rena, spontana linjer

Denna något ovanliga orientmatta är handknuten i en mustig ull i auberginefärger som får det att vattnas i våra färgsinnens smaklökar. De dova, lila och eleganta nyanserna är fyllda med lyster som lekfullt får mattan att skifta i färg. I högsta grad en levande nomadmatta.

Mattans ursprung är från en av de olika byarna i Luristanprovinsen i sydvästra Iran. Mönstringen är enkel, spontan och lekfull med geometriska inslag. Folket är jordnära halvnomader som traditionellt sätt mönstrar sina mattor något sparsammare än andra nomadstammar. Till skillnad från de andra stammarna använder de sig gärna av bomull i varpen.

Spinningen av ullen är som på de flesta andra nomadmattor något grövre, men här samtidigt mjuk, skön och mustig. Passande teknik att använda när man knyter dessa mattor är den turkiska symmetriska knuten.

Färgen, materialet och mönstringen är mångfasetterad, så för att göra den rättvis måste du uppleva den i verkligheten. Är du på jakt efter en handknuten matta med säregna drag bör du besöka oss snart. Vi ses runt mattan.

 

 

Typ: Luri
Storlek: Ca 145 x 223 cm
Pris: Såld
Ursprung: Sydvästra Iran
Ålder: Samtid
Inskription: ”1376” – Vilket kan tolkas som tillverkningsår 1997.
Tillverkningssätt: Handknuten
Lugg: Ull
Varp: Bomull
Knut: Turkisk – ghiordes
Kulör: Aubergine, lila
Karaktär: Persisk bymatta knuten med mjuk, grovt spunnen fårull med vacker lyster.
Säljs: Såld
Referens: 34918