Vacker som en rubin, mjuk som en sommaräng

Äkta känslor från Anatolien

Låt oss få presentera en idag unik mattyp! En äkta anatolisk Yahyali från centrala Turkiet. Söder om staden Kayseri ligger orten Yahyali som förr var en stolt representant för de otal mattillverkande byarna i Anatolien.

Detta exemplar är knuten på 1900-talets senare hälft då man fortfarande i Turkiet producera handtillverkade mattor i naturmaterial av god kvalitet. Strukturen är mjuk och len, färgerna rena och klara med en ull som är helt genomfärgad. Tonerna brukar i dessa mattor gå mot det något dunkla och jordiga hållet, men ändå klara. Känslan är helt äkta – helt äkta för en noggrant knuten och vacker bymatta från Anatolien.

 

Yahyali, förr en så fin representant för de mångfacetterade Anatoliska mattorna och idag så sällsynt. Situationen är kanske heller inte så konstig då dagens produktiva generation ägnar sig åt modernare saker än enastående mattknytning. Därför är det extra roligt att kunna plocka fram detta genuina exemplar från våra gamla gömmor, en fin matta som kan bli din dekorativa och talande vän.

Kom in till oss så visar vi dig den äkta känslan.

 

 

Typ: Old Yahyali
Storlek: Ca 100 x 178 cm
Pris: Såld
Ursprung: Centrala Turkiet, Anatolien
Ålder: Uppskattningsvis 1980-talet
Tillverkningssätt: Handknuten
Lugg: Ull
Varp: Ylle
Knut: Turkisk – ghiordes
Kulör: Röd spegel, marinblå botten, och tobaksfärgad bård.
Karaktär: Mjuk, fin och tunn.
Säljs: Såld
Referens: 34811