I en modern inredning är det en ynnest att få vårda det kulturella konstarvet

Ett lapptäcke av asymmetriska fragment

Den här patchwork kelim-mattan är uppbyggd på vackra fragment från äldre moldaviska rosenkelim, mattor handvävda i ren ull. Bitarna har sammanfogats på ett regelbundet, men asymmetriskt sätt och tillsammans bildar de en helhet som kan uppfattas abstrakt. Därför blir heller inte mattan dominant i ditt moderna hem.

Mattan passar utmärkt till en stilren minimalistisk inredning, likväl ett klassiskt hem. Notera att mattans format nästan är kvadratisk, det vill säga ganska bred i förhållande till längden vilket erbjuder intressanta placeringsmöjligheter.

 

 

Hos Arhan har vi valt att presentera patchwork vars olika bitar kan härledas från äldre och antika handvävda kelimvävnader i ren ull. Fragmenten måste från början vara vackra för att helheten skall bli bra. Dessutom vill vi helst att bitarna skall fått behålla sina ursprungliga originalfärger som enbart genom tidens tand patinerats på ett naturligt sätt. Genom att undvika en omfärgningsprocess tillåter vi det kulturella konstarvet att vårdas på ett skonsamt sätt.

 

En unik matta till en unik plats. Tänk om denna plats finns hos dig?

 

Typ: Patchwork kelim – matta i lapptäckesteknik
Storlek: Ca 187 x 216 cm
Pris: 13 850 kronor
Ursprung: Skräddad i Turkiet, av bitarna från handvävda semiantika Moldaviska rosenkelim.
Ålder: Vävnader från mitten av 1900-talet
Karaktär: Rustik slätvävd kelim-patchwork
Teknik: En handgjord matta sammansatt med lapptäckesteknik med bitar från handvävda moldaviska, äldre och semiantika, kelimfragment. De olika bitarna kommer från olika vävnader som formats av tidens naturliga patineringar.
Inslag: Ull
Varp: Ylle
Baksida: Bakstycket är fodrat med kanvas
Tips: Fläckar tar du bort med en trasa och vatten, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom såpa. Dammsug med plana munstycket. Med ett bra halkskydd ligger mattan stadigt på golvet samtidigt som det blir enkelt att dammsuga den.
Säljs: i Göteborg
Referens: 34767

 

Läs också: Mer om kelim – Slätvävda konsthantverk