Beströdd likt en stjärnhimmel med symboler och figurer

En jordnära mattupplevelse

I södra Iran lever förutom persier ett flertal olika etniska folkgrupper. Afshari-folket är en grupp av både hel- och halvnomader. Dessa är i sin tur uppdelad i ett flertal olika folkstammar. I många av stammarna hade man vanligtvis en personlig närhet till sin lokala kultur och tolkning av olika symboler som ofta fungerade som ett eget språk. Vissa av familjerna knöt förnämliga mattor, vilka fungerade som en viktig inkomstkälla när dessa så småningom såldes till bland annat västvärlden. Oavsett vad syften med mattknytningen och symboliken var, fanns där en historia att berätta, ett kulturarv att bevara och önskningar att få uppfyllda.

 

I detta vackra och jordnära exemplar finner vi just arvet värt att bevara. Likt en stjärnhimmel är denna matta beströdd med massor av små figurer och olika symboler. Dessutom är den mjukt ljusa spegeln, alltså ytan innanför bården förärad med inte bara en, utan fem olika medaljonger. Färgerna är jordiga, slår något mot en brun skala. Materialet är som alltid förr naturmaterial, ren ull knuten på en bomullsvarp. Dessutom är storleken 216 x 296 cm, vilket är ett generöst format med tanke på att bredden överstiger 2 meter.

 

Denna vackra Afsharmatta upplevs lugn, trygg och stabil, men samtidigt spännande. Titta närmare på alla detaljer så får du en glimt av en dold historia.

Kom in till oss i butiken så kan historien snart bli en del av ditt hem.

 

 

Typ:  Afshar
Storlek: Ca 216 x 296 cm
Pris: Vid förfrågan
Ursprung: Södra Iran
Ålder: Samtid
Tillverkningssätt: Handknuten persisk matta
Karaktär: En harmonisk orientalisk matta i ren ull, knuten av halvnomader i södra Iran. Stadig och fast karaktär med en något rustikt spunnen ull och med en slät vacker luggyta.
Lugg: Ull
Varp: Bomull
Säljs: i Göteborg
Referens: 34729