Semiantik Konya Kelim – Mattor från den egna gården

Handvävda mattor i naturmaterial har i alla kulturer varit folkets mattor. Ombonade hantverk som dekorerat, likväl isolerat mot kyla i otal familjers hem världen över. I Norden var våra röllakansmattor motsvarigheten till Orientens kelimmattor (turkiska: kilim eller persiskan: gilim) där tekniken i många fall påminner om varandra.

 

Denna semiantika konyamatta med sitt enkla formspråk är en handvävd kelim från centrala Anatolien i Turkiet. Den är vävd i en landsortsby i närheten av staden Konya under 1900-talets andra hälft. Man har använt ullgarner i olika kulörer till inslagstrådarna som vävts ovanpå en ljusbeige yllevarp.

Mattan som är slätvävd med horisontella ränder har dessutom dekorerats med snärjdvävda mönsterdetaljer, en teknik även kallad soumakteknik. Dessa detaljer, som återkommer likt regelbundna pärlband, har vuxit fram samtidigt med den normal vävningen, rad för rad. Mattan med sina växlande blåa, röda, svarta, gula och vita nyanser avslutas med en enkel frans som på ena sidan är flätad.

 

Uppskattningsvis är mattan 50 år gammal och dess genuina och något rustika känsla har bevarats från dessa år. Årens asymmetri gör den så vacker. Köp den till ditt hem och njut av den varje dag.

 

 

Typ: Semiantik Konya Kelim
Storlek: Ca 173 x 261 cm
Pris: 14 950 kronor
Ursprung: Centrala Turkiet
Ålder: 1900-talets andra hälft
Inslag: Ull
Varp: Ylle
Teknik: Handvävd kelim med snärjdvävda (soumakvävda) detaljer.
Karaktär: Slätvävd bymatta med följsam yta och en något rustik och naturlig patina.
Övrigt: Lagningar kan förekomma.
Tips: Dammsug med plana munstycket, undvik fransarna. Ta bort fläckar med vatten och ljus handduk/trasa, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom utspädd såpa.
Halkskydd: Med ett bra mattunderlägg ligger kelimmattan stadigt på golvet, samtidigt som den blir enkel att dammsuga.
Läs mer om halkskydd →
Säljs: i Göteborg
Referens: 34701

 

Läs också: Mer om kelim – Slätvävda konsthantverk