Ett tilltalande mönsterspråk ställer fler frågor än svar

Uppskattad naivism

Bland många svenskar med erfarenhet av orientaliska mattor är Kashgai – de handknutna nomadmattorna från sydvästra Iran – ett välkänt begrepp. Anledningen är enkel att förstå då dessa mattor på många sätt tilltalar våra sinnen. De är varma, vänliga, lite lekfullt spontana och kanske något opretentiösa. Dessutom tillför faktorn att de är knutna för hand i rena naturmaterial under enkla förhållande, kanske på resande fot, en naivism som många uppskattar.

 

Men låt dig inte luras av orden spontanitet och enkelhet. Exemplaren vi erbjuder dig i vår butik är allt annat lättvindigt knutna. Skickliga hantverkare från kashgaifolket har skapat dem med ett rustikt handspunnet ullgarn efter konstens alla regler. Lugg såväl som varp och inslag är av fårull, gärna folkets egenproducerade.

Färgerna skiftar beroende på vinkel. Den röda grundfärgen slår från terrakotta till roströda toner. De ljusa elementen är sandbeige. Resultatet från det gedigna arbetet gör mattan stabil, tålig och motståndskraftig. Men framför allt är mattan spännande med sitt intressanta och tilltalande mönsterspråk.

 

Du kan med lätthet placera denna fina Kasghai i ett modernt internationellt hem och lyfta möblerna på ett läckert sätt, likaväl som den skulle kontrastera och passa till vårt svenskaste av all svenskhet – allmoge.

Välkommen.

 

 

Typ: Kashgai
Storlek: Ca 161 x 266 cm
Pris: Såld
Ursprung: Sydvästra Iran
Ålder: Samtid – slutet 1900-, tidigt 2000-tal.
Tillverkningssätt: Handknuten
Karaktär: En stabil persisk nomadmatta, knuten med ett rustikt spunnet ullgarn på en fast yllevarp.
Lugg: Ull
Varp: Ylle
Knut: Asymmetrisk, persisk Sennehknut.
Säljs: Såld
Referens: 34635