Mattälskare världen över svärmar för kaukasiska mattor

Semiantik Kazak –  Gammal charm hos kaukasisk matta

Handens verk tillsammans med det sköna materialet ger mattan en utomordentligt charm. Titta och känn på den. Njut.

Mattan är rak, men ändå inte. Den är regelbunden, men ändå inte. Den är geometrisk, men ändå inte. Färgerna är mustiga, men ändå inte starka. Och kanske just för alla dessa små egenheter är den så vacker, genom all den personlighet som knytaren genom den mödosamma tillverkningen fört över till mattan.

 

Denna semiantika Kazakmatta är knuten för hand under 1900-talets andra hälft och då på en traditionsenlig vävstol, smal nog att rymmas uppställd i ett hem någonstans i en avlägsen by. För att kompensera bredden, lät man ofta knyta mattorna avlånga vars format blir väldigt vackert.

 

Äkta Kaukasiska mattor har de senaste decennierna varit omåttligt populära bland européer, samtidigt är de mycket sällsynta. Den här kommer från de höglänta området runt Kaukasus.

Närbesläktade mattor kunde man också hitta hos anatolierna i Turkiet. De anatoliska mattornas traditioner påminner om de kaukasiska. Dessutom har man på helt andra platser och under olika tidsperioder kopierat kaukasiska, geometriska mönster och därefter helt enkelt kallat kopiorna Kazakmattor vars namn hos mattälskare världen över har en stor igenkänningsfaktor.

 

 

Detta exemplar är ett äkta original som du nu har möjlighet att bli charmad av för lång tid framöver. Kom in till butiken i Göteborg så får du chansen och dessutom möjligheten att köpa den till ditt hem eller varför inte till din samling av vackra mattor.

 

Typ:  Semiantik Kazak – Kaukas
Storlek: Ca 131 x 290 cm
Pris: Vid förfrågan
Ursprung: Azerbajdzjan, Kaukasus
Ålder: Uppskattningsvis 1960-tal
Tillverkningssätt: Handknuten
Lugg: Ull
Varp: Ylle
Knut: Turkisk symmetrisk – ghiordes
Karaktär:  Mustig kaukasisk matta full av charm knuten på yllevarp.
Säljs: i Göteborg
Referens: 34437