Från en tid när vävd skönhet tilläts ohämmat spricka upp i ett fång av blommor

Vi på Arhan är glada att kunna erbjuda våra kunder ett urval av några vackra rosenkelim med äldre datum. Detta exemplar står ut med ett hav av vackra färger mot en något mörkare botten. Ullgarnet är något mer rustikt spunnet, men samtidigt mjuk och tycks uppvisa en subtil patina från dess aktningsvärda ålder. Våra rosenkelim har sitt ursprung från mitten av 1900-talets Moldavien där man under efterkrigstid vävde dessa för hand i hundra procent ren ull.

 

 

Strukturen i dessa kelimmattor ger en intressant förnimmelse av handvävd, något rustik, bondrokoko där ullens säregna struktur sätter prägel på vävnaden. Färgerna kan spänna från ett färgstarkt spektrum till mer diskreta toner. Oftast med en mörk, jordfärgad botten i brunt eller i olika nyanser av grått och svart.

Rosenmotiven är hämtade från regionens egna kulturarv, men samtidigt finner vi en viktig inspiration från de franska exklusiva aubussontapeter – gobelänger, tyger och mattor som kan härledas tillbaka till 1300-talet. Storlekarna har i regel varit generösa och formaten avlånga.

 

Numera är vackra mattor från denna tillverkning och tidevarv sällsynta på marknaden. De härleds från en svunnen era när vävd skönhet tilläts ohämmat spricka upp i ett fång av blommor. Således bjuder varje exemplar på ett helt unikt utseende och en egen struktur där ingen blir den andre lik.

 

Innan det är försent, rulla ut en genuint handvävd rosengård i ditt hem också.

 

Typ: Semiantik Moldavisk Rosenkelim
Storlek: Ca 200 x 380 cm
Pris: 19 500 kronor
Ursprung: Moldavien
Ålder: Från mitten av 1900-talet
Tillverkningssätt: Handvävd
Inslag: Ull
Varp: Ylle
Karaktär: Slätvävd kelim
Tips: Fläckar tar du bort med en trasa och vatten, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom såpa. Dammsug med plana munstycket, var rädd om fransarna. Med ett bra halkskydd ligger mattan stadigt på golvet samtidigt som det blir enkelt att dammsuga den.
Säljs: i Göteborg
Referens: 34372

 

Läs också: Mer om kelim – Slätvävda konsthantverk