Vacker som rosig kind, tålig som en norsk fjordhäll

Påkostad och genuin

Mustiga färger, kraftfull ull och en rikt dekorerad mönstring. Detta är en persisk, handknuten, äkta Sarukmatta som är tung som en bräda, men mjuk som en rosig kind samtidigt som den slitstark som en norsk fjordhäll – nästan. Oavsett vad man tycker är detta är den typen av matta som håller i generationer och bara blir vackrare med tiden.

Mattans ursprung är Arakområdet i centrala Iran och den tillverkades någon gång i mitten av förra århundradet. Historien är att den amerikanska marknaden efterfrågade lite kraftfullare struktur och något tjockare mattor, vilket resulterade i ”The American Saruq”. Detta är en sådan – en påkostad, genuin och bastant pjäs. Det flödar av hantverksskicklighet och stolthet som lyser igenom när man än idag betraktar resultatet.

Upplev själv känslan, att få äga en vacker matta för livet.

 

 

Typ: Semiantik Saruk
Storlek: Ca 142 x 219 cm
Pris: Såld
Ursprung: Centrala Iran, Arakområdet
Ålder: Mitten 1900-talet
Tillverkningssätt: Handknuten orientmatta med hög lugg.
Lugg: Ull
Varp: Bomull
Karaktär: Kraftfull, stadig och tung, men med en mjuk, smidig och inbjudande luggyta. En äkta persisk högkvalitativ matta som särskiljer sig från dagens produktion i form av sitt gedigna hantverk och mustiga material. Mattypen kallas ibland för ”The American Saruq” vilka visade sig i många fall vara nästintill outslitliga.
Tips: Mattan ligger stadigt och är lättskött. Dammsug den med det plana munstycket, var rädd om fransarna (som med alla mattor). Fläckar tar du bort med en trasa och vatten, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom såpa.
Säljs: Såld
Referens: 34300