En hållbar och kraftfull ullkvalité bidrog till otrolig slitstyrka som dessa mattor kunde uppvisa

Elegant njutning

Ge dig den sällsynta möjligheten att uppleva exklusivitet, subtilt presenterad, i en iransk högkvalitativ orientmatta. Vår vackert handknutna Bidjar utstrålar okomplicerad elegans. En stilfull mjukhet som naturligt omfamnar ditt sobra hem oavsett om inredningen är vilsamt modernt eller klassiskt livfullt.

 

 

Mattan är noggrant knuten i ett av Irans västra distrikt där staden Bidjar är beläget. Det höglänta området är befolkat av bland annat kurdiska stammar och traditionellt har mattorna knutits i eller runt hemmen. Man använde många gånger sin egna produktion av seg och kraftfull ull av hög kvalité. Genom ullens ofta höga densitet, de dubbla varptrådarna och hårt dragna inslagstrådar kunde dessa exemplar tillräknas bland Irans tyngsta mattor. Samtidigt blev de då mycket slitstarka.

Exemplaret här kommer från en av 1900-talets mer organiserade tillverkare och mattan utstrålar en imponerande känsla. Luggytan är slät och smidig, samtidigt som den påtagliga upplevelsen kommer från den ovanligt stabila och gedigna knytningen. Mattan uppvisar en hög täthet och en ovanligt kraftfull karaktär. Mattan är enkelt uttryckt massiv.

Färgvalen är mjuka och kontrasterna varsamma. Mönstret, det klassiska Heratimotivet, upprepas detaljrikt i en näst intill oändlighet. Här svävar mönstret på en mjukröd kopparfärgad fri spegeln. Den stilrena upplevelsen förstärks genom avsaknaden av den traditionella mittmedaljongen. Mattan omgärdas slutligen av en organiskt mönstrad bård mot en mörkblå bottenfärg.

Ingen kan undgå denna eleganta och exklusiva Bidjarmatta. Gör ett besök i vår butik, det kan bli det första steget till ett ypperligt val.

 

Typ: Bidjar
Storlek: Ca 203 x 300 cm
Pris: Såld
Ursprung: Västra Iran
Ålder: Samtid
Tillverkningssätt: Handknuten
Karaktär: En elegant och sofistikerad orientalisk matta med en massiv, kraftfull och stadig knytning.
Lugg: Ull
Varp: Bomull
Säljs: Såld
Referens: 34169