Semiantik Van Kelim

Se vår handvävda och sällsynta anatoliska kelimmatta från östra Turkiet, vävd ute på landsorten i två asymmetriska delar för att senare passas ihop till en större. Vävstolen i hemmet avgjorde bredden på de olika vävnaderna, ofta var de smala nog för en person att arbeta på. Materialet är ren ull vävd på varp av ylle. Uppskattningsvis från mitten 1900-talet.

Köp den i Göteborg och få med dig en genuin konstupplevelse – Ett hantverk värt att öppna upp ditt hem för.

 

 

Typ: Semiantik Van Kelim
Storlek: Ca 173 x 192 cm
Pris: Såld
Ursprung: Östra Anatolien, Turkiet
Ålder: 1950-talet
Inslag: Ull
Varp: Ylle
Teknik: Handvävd slitskelim i ren ull. Vävd i två asymmetriska delar likt en ”bröllopsmatta” för att därefter sättas samman till en större.
Karaktär: Slätvävd äldre bymatta i en följsam struktur.
Övrigt: Våra äldre vävda kelimmattor är alla unika hantverk med små fina detaljer och en naturlig patina. Alla uppvisar de ett intressant affektions- och antikvärde som genuina hantverk kan göra. En motsvarande hantverksmässig tillverkning av flatvävda mattor med liknande kulturell bakgrund är idag ytterst sällsynt. I och med att mattorna är gamla kan lagningar förekomma.
Tips: Dammsug med plana munstycket, undvik fransarna. Ta bort fläckar med en trasa och vatten, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom såpa.
Halkskydd: Med ett bra mattunderlägg ligger mattan stadigt på golvet. Samtidigt som kelimen blir enkel att dammsuga.
Läs mer om halkskydd →
Säljs: Såld
Referens: 34014

 

Läs också: Mer om kelim – Slätvävda konsthantverk