Semiantik Kirman

Denna eleganta ateljématta från södra Iran sprider romantik med sitt mjuka formspråk och unika färgsättning. Värmen kommer från dess vackra orange ton och de subtila pastellerna. Det är lätt att ta intryck av utstrålningen och ryckas med i den skira poesin som mattan sprider.

Den är knuten någon gång under 1900-talets första hälft av duktiga hantverkare i södra Iran. Där i distriktet, runt staden Kerman har man tillverkat mattor i generationer. Genom de kvalitetsmedvetna ateljéerna i området har man lyckats skapa sig ett av de starkaste varumärkena bland de persiska mattorna – ”Kirman” eller som man säger internationellt ”Kerman”.

 

Naturlig lyster

Förvisso är de finaste och mustigaste exemplaren en bristvara idag, vilket inte är så konstigt då 1900-talets internationella storhetstid för dessa mattor har passerats. Samtidigt har marknaden stundom urvattnats av enklare kvalitéer som för den oinsatte lätt förväxlas med de påkostade exemplaren. En matta från Kerman får gärna vara poetisk och i sin florala mönstring utstråla en kunglig känsla. Ullen är ofta av något mjukare karaktär, och när kvalitén blir riktigt bra blir den samtidigt slitstark och full av naturlig lyster.

För dig som önskar något litet extra på ditt golv, är denna matta en dröm fylld av romantik. Besök oss för en närmare bekantskap så kanske gnistor slår ut som får känslor att svalla.

Välkommen.

 

 

Typ: Semiantik Kirman
Storlek: Ca 140 x 222 cm
Pris: 46 500 kronor
Ursprung: Södra Iran, distriktet runt staden Kerman.
Ålder: Uppskattningsvis 1940-talet.
Inslag: Ull
Varp: Bomull
Teknik: Handknuten ateljématta.
Karaktär: Luggmatta med mjuk yta och stabil karaktär.
Övrigt: Vacker mjuk patina. God kondition. Sparsamt brukad.
Tips: Dammsug med plana munstycket, undvik fransarna. Ta bort fläckar med vatten och ljus handduk/trasa, kanske tillsammans med en mild tvållösning såsom utspädd såpa.
Säljs: i Göteborg
Referens: 33879